Soorten leer

De ene leersoort is de andere niet. Daarom is het belangrijk dat u altijd van tevoren bepaalt waar u het leer voor gaat gebruiken. Wij hebben voor u de eigenschappen van de verschillende soorten leer die u bij ons kunt kopen op een rij gezet.

Buffelleer

Buffelleer is een stoere en robuuste leersoort die wordt gemaakt van de huid van waterbuffels. Doordat waterbuffels behaarder zijn dan normale koeien, zijn de haarvaatjes goed te zien als het leder gespannen staat. Het nadeel hiervan is dat dit type leer gevoelig is voor vocht en vlekken. Voor buffelleer worden de mooiste huiden gebruikt. Desondanks kunnen er insectenbeten, nekrimpels of nerfstructuren te zien zijn.

Geitenleer

Geitenleer is een zeer duurzaam materiaal en gaat er over langere tijd steeds mooier uitzien. Dit leertype is licht, soepel en zacht. Deze kenmerken maken geitenleer dan ook erg geschikt voor het maken van praktische kleding.

Kalfsleer

Kalfsleer is doorgaans wat kostbaarder. Dit type leer is redelijk soepel en heeft een fijne structuur. Het gladde kalfsleer heeft door die fijne structuur een zacht en fluweelachtig gevoel.

Kalfssplitleer is de onderlaag van de kalfshuid. Kalfshuid is meestal van zichzelf 4-6mm dik en dat is best wel dik. De behaarde bovenlaag en de onderste laag worden standaard verwijderd. De lagen die over blijven is kalfsleer. De bovenste laag die overblijft is het ‘echte leer’ met natuurlijke vertoningen, deze laag is ook erg soepel. Kalfssplitleer is de onderste laag, zonder de natuurlijke vertoningen, deze laag is wel stugger. Kalfssplitleer is daarom wat voordeliger en is ook zeer geschikt om te bewerken.

Lamsleer

Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.

Runderleer

Runderleer is een wat zwaarder en stugger leer. Runderleer heeft een specifieke uitstraling, is erg duurzaam en blijft door zijn fijne vezels actief ademend. Als runderleer goed wordt onderhouden dan droogt het niet uit en zal het niet snel barsten of scheuren. Runderleer is vaak in grote vellen verkrijgbaar, waardoor er minder naden nodig zijn.

Wilt u meer informatie over een bepaald soort leer? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze lederhandel.

De verschillende soorten leer hebben verschillende eigenschappen. Naast de soorten leer kan er ook onderscheid worden gemaakt in het soort materiaal. Deze verschillen ontstaan voornamelijk door de bewerking van het leer. Het is natuurlijk allemaal leer maar binnen deze verzamelnaam zijn er toch verschillen te vinden.

Gladleer

Dit soort leer wordt veel gebruikt bij het maken van schoenen. Dat komt voornamelijk omdat het makkelijk te verkrijgen is en dit type leer kan gemakkelijk bewerkt worden.

Door verschillende behandelingen die worden toegepast op deze dierenhuid, ontstaat er een stevig duurzaam materiaal wat uitermate geschikt is voor orthopedische schoenen. Nog een voordeel van gladleer is dat het ademt. Hierdoor blijven uw voeten fris en heeft u niet snel last van zweetvoeten wanneer u een gladleren schoen draagt.

Lakleer

Lakleer lijkt wat betreft eigenschappen heel erg op gladleer. Het is ook stevig en duurzaam en erg geschikt voor het maken van schoenen. Wat betreft uiterlijk zien we wel degelijk verschillen. De lakleren schoen valt erg op en wanneer u ze draagt wordt dat ook vaak gezien als een mode statement. Verder ademt lakleer ook waardoor u ook in een lakleren schoen niet snel last zult krijgen van zweetvoeten.

Nubuck

Misschien heeft u wel eens van Nubuck gehoord. Dit is een veel gebruikt leer voor schoenen. Nubuck is ook weer vergelijkbaar met gladleer alleen is de afwerking van de bovenlaag anders. De bovenlaag wordt namelijk licht opgeschuurd waardoor er een ruwe bovenlaag ontstaat. Deze ruwe bovenlaag oogt stoer en sportief.

Suède

Suède is de vreemde eend in het rijtje. Dit soort leer wordt in tegenstelling tot gladleer, lakleer en nubuck van de onderkant van de huid gemaakt. Suède heeft een luxe uitstraling maar is iets minder duurzaam dan de andere typen leer. We herkennen suède aan de harige zachte bovenlaag.