Soorten leer

De ene leersoort is de andere niet. Daarom is het belangrijk dat u altijd van tevoren bepaalt waar u het leer voor gaat gebruiken. Wij hebben voor u de eigenschappen van de verschillende soorten leer die u bij ons kunt kopen op een rij gezet.

Buffelleer

Buffelleer is een stoere en robuuste leersoort die wordt gemaakt van de huid van waterbuffels. Doordat waterbuffels behaarder zijn dan normale koeien, zijn de haarvaatjes goed te zien als het leder gespannen staat. Het nadeel hiervan is dat dit type leer gevoelig is voor vocht en vlekken. Voor buffelleer worden de mooiste huiden gebruikt. Desondanks kunnen er insectenbeten, nekrimpels of nerfstructuren te zien zijn.

Geitenleer

Geitenleer is een zeer duurzaam materiaal en gaat er over langere tijd steeds mooier uitzien. Dit leertype is licht, soepel en zacht. Deze kenmerken maken geitenleer dan ook erg geschikt voor het maken van praktische kleding.

Kalfsleer

Kalfsleer is doorgaans wat kostbaarder. Dit type leer is redelijk soepel en heeft een fijne structuur. Het gladde kalfsleer heeft door die fijne structuur een zacht en fluweelachtig gevoel.

Kalfssplitleer is de onderlaag van de kalfshuid. Kalfshuid is meestal van zichzelf 4-6mm dik en dat is best wel dik. De behaarde bovenlaag en de onderste laag worden standaard verwijderd. De lagen die over blijven is kalfsleer. De bovenste laag die overblijft is het ‘echte leer’ met natuurlijke vertoningen, deze laag is ook erg soepel. Kalfssplitleer is de onderste laag, zonder de natuurlijke vertoningen, deze laag is wel stugger. Kalfssplitleer is daarom wat voordeliger en is ook zeer geschikt om te bewerken.

Lamsleer

Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.

Runderleer

Runderleer is een wat zwaarder en stugger leer. Runderleer heeft een specifieke uitstraling, is erg duurzaam en blijft door zijn fijne vezels actief ademend. Als runderleer goed wordt onderhouden dan droogt het niet uit en zal het niet snel barsten of scheuren. Runderleer is vaak in grote vellen verkrijgbaar, waardoor er minder naden nodig zijn.

Wilt u meer informatie over een bepaald soort leer? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze lederhandel.